torsdag 21 april 2011

Skapa motivation?

Nu var det dags för ett lite längre inlägg. Innan träningen igår satt jag och pratade med T lite. hon känner att hennes motivation fick sig en turn efter helgen. Hon vill leva "normalt" som hon sa. Det är inget konstigt att man får dippar under ett sådant här projekt, det viktiga är att lära sig bita ihop och jobba vidare. Ju fler gånger man klarar av detta ju starkare kommer man bli. Här kommer lite tankar krig motivation.

running-forrest.jpgKänner du igen dig? Det är fint väder! Det är perfekt temperatur ute! De nya joggingskorna ligger framme! Du är frisk! Du är inte speciellt trött! Det är som upplagt för en joggingtur. Ändå sätter du dig i soffan och tittar på TV istället.

I så fall är du inte ensam. Tusentals människor i Sverige är i din situation. De har precis som du har drabbats av sviktande motivation. Tack och lov så finns det bot. Läs vidare för att lära dig mer om motivation och få tips om vad man kan göra för att komma igång!

beachwhite.jpgMotiveras du av effekter?
Vissa människor är egentligen inte så förtjusta träning utan fokuserar på dess effekter desto mer. Målet kan vara att hålla sig frisk, hålla vikten, att orka mer och träningen är bara ett verktyg att nå dit. Själva träningspasset känns kanske tungt, segt och tråkigt och belöningen kommer först efteråt.

Känner du igen dig? I så fall kanske du kommer iväg lättare om du hittar en träningsform som är rolig i sig själv. Tänk på att det finns massor av träningsformer som ger samma goda resultat. Det finns alltid något som passar dig!

Hur hittar man egenvärdet i träning?
Vissa människor motiveras av känslan i träningspasset i sig själv. Dessa människor har en direkt motivation till träning. Yttre faktorer spelar mindre roll för om dessa människor kommer iväg till sitt pass. Det visar sig också att det är betydligt mer ovanligt att ha problem med träningsmotivationen när man drivs av direkt motivation. Ett sätt att hitta egenvärdet i träningen är ju som nämnts att söka sig till en träningsform som är rolig. Ett annat sätt är att använda sig av ens yttre motivation tills man "upptäcker" egenvärdet i sin träning. I praktiken kan man t ex sätta många små delmål så att glädjen av måluppfyllelse kommer ofta. På så vis hålls motivationen hög tills man hittar glädjen i träningen i sig själv och då kommer man automatiskt dras till träningen för det har ju blivit en av de saker man helst vill göra.

Fundera på vad det största hindret är
Vad är det största hindret för din motivation? Är det att träningen känns tråkig? Är det för att träningspasset ligger efter jobbet och att du är trött då? Eller är det för att du bara inte kommer loss? När man väl har isolerat vad problemet är kan man börja söka en lösning.

happy-badminton-friends.jpgLär av de gånger du lyckats
Ofta har man en benägenhet att söka lösningar utanför en själv t ex i böcker, hos vänner och bekanta fast svaret finns inom en själv. Vem är expert på hur du funkar? Svaret är självklart - det är du själv. En metod som man kan använda sig av för att hitta sina resurser är att fundera på en situation då man haft svårt att motivera sig till träning men ändå inte stannat hemma. Vad var det som gjorde att man kom iväg? Vad var det som gjorde att motivationen räckte vid DET tillfället. Kanske tänkte man på ett visst sätt, kanske tränade man med någon annan den gången istället för själv. Det finns mycket som kan särskilja - det viktiga är att hitta de faktorer som gynnar ens egen motivation.

ref:Motionsguiden

Kommer skriva mer kring detta ämne framöver.

KF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar