fredag 3 juni 2011

Målet närmar sig.

T fortsätter att göra fina framsteg.
Något jag vill slå ett slag för är att när projektet gått i mål så har inte T det. Utan det är är livslångt arbete som gäller. Dock kommer det bli mycket enklare än under en diet. Det gäller att finna balans i livet. Vilket jag tror T kommer klara av, bara hon får stöttning av alla sina vänner, (vilket hon garanterat kommer få.)
Vi gjorde ett tanita test i går. Testet förbryllar mig ganska mycket. Tanitan är känd för att ha en viss felmarginal men de sista vägningarna har den tyvär haft för stor enligt mig. Vikten går stadigt ner men att man kan tappa tex nästan 2 kg muskler på 1 vecka är omöjligt. Därför iaktar vi försiktighet med att dra för stora växlar av resultatet. Dock gjorde T en mätning med måttband vilket visade mycket fina resultat. hon återkommer med mera exakta siffror.

Jag lovade skriva lite om komplexträning så här kommer lite om det.

Komplex träning = träning för funktioner = Funktionell träning

Allt för länge har vi tränat med muskelbyggnad som fokus. Nu talar man istället om komplex och funktionell träning. Denna typ av träning handlar inte om att träna isolerat på en muskel utan istället att träna rörelsen, att musklerna i kroppen arbetar tillsammans precis som de gör i det verkliga livet.
Kroppen är byggd för rörelse, att vi ska vrida, rotera, böja och sträcka på den. Funktionell träning förbereder alltså kroppen på vardagens påfrestningar, allt från enkla saker som att bära matkassar, lyfta saker eller bara att sitta på jobbet en hel dag till att förebygga skador och skapa en kropp som mår bra. Genom att träna upp balans, styrka och flexibilitet skapas just detta.
Träningen består i komplexa övningar som tränar flera muskler och leder samtidigt. Med komplex övning menas inte att den är svår att utföra utan att den sker i flera leder och i olika plan.
Funktionell träning handlar alltså om att hitta och aktivera de djupare och mindre musklerna som finns runt leder och ryggrad. En bra bålstabilitet ger bättre hållning samt minskad belastning på leder, ligament, muskler m.m. På det sättet byggs styrkan upp inifrån och ut och gör att kroppens muskler arbetar bra tillsammans.
Man bör tänka på att ha rätt teknik när man sysslar med komplex träning för att minimera skaderisken. Använd gärna någon av våra PT på sportlife för teknikträning.

Nä dags för att gå ut i solen gott folk

KF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar